Films die nergens draaien

Deel

Leestijd: 1 minuut

Waar gaat het boek over?

In dit verhaal van Yorick Goldewijk volgen we Cato, een meisje dat haar weg in de wereld zoekt nadat ze haar moeder heeft verloren bij haar geboorte. Haar vader leeft in zijn eigen wereld, en daardoor leert Cato al jong om zelfstandig te zijn. Maar dan vindt ze een mysterieus kaartje voor een verlaten bioscoop, en vanaf dat moment begint haar leven een onverwachte wending te nemen. De bioscoop blijkt geen gewone plek: hier worden geen films gedraaid, maar unieke, persoonlijke herinneringen die mensen helpen hun verleden te verwerken. Mevrouw Kano, de eigenares, vraagt Cato om haar te helpen in de bioscoop, en al snel ontdekt Cato meer over haar eigen verleden en diep weggestopte herinneringen.

Lezen?

Het boek is een betoverende mix van spanning, humor en ontroering en weet je telkens te verrassen met nieuwe wendingen. Goldewijk’s schrijfstijl is gelaagd en verfrissend, en raakt thema’s als familiebanden, verlies, en de kracht van zelfvertrouwen. Het verhaal ontvouwt zich stukje bij beetje, waarbij de mysteries zich pas op het einde volledig ontvouwen. Niet voor niets won het in 2022 de Gouden Griffel!

Voor wie?

Dit boek is perfect voor lezers vanaf 9 jaar (ook oudere lezers zullen ervan genieten). Door de diepere lagen is het een boek dat op verschillende leeftijden iets nieuws kan bieden. Jongere lezers zullen misschien niet alles direct begrijpen, maar dat doet niets af aan de magie van het verhaal. Een boek om te herlezen en elke keer iets nieuws in te ontdekken.

Voor leerkrachten heeft de Stichting Lezen ook een lessuggestie geschreven voor dit boek.

Bekijk ook een fragment, samenvatting en recensie in dit filmpje:

Ook leuk

Artikelen

De biochemie van het boek: hoe lezen onze gelukshormonen activeert

Veel mensen beschrijven lezen als een ervaring die hen geluk, rust en een gevoel van voldoening brengt. Dit effect is niet alleen psychologisch; het lezen van een boek beïnvloedt de biochemie van de hersenen. De vier belangrijkste ‘gelukshormonen’ – dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine – spelen hierbij een grote rol.