De laatste beer

Deel

Leestijd: 2 minuten

Waar gaat het boek over?

Dit boek De laatste beer van de Britse schrijfster Hannah Gold gaat over een 11-jarige meisje April. Ze reist samen met haar vader naar een afgelegen Arctisch eiland, genaamd Bear Island. Haar vader, een klimaatwetenschapper, is daarheen gestuurd om het weer te bestuderen, maar hij is emotioneel afwezig, bezig met zijn werk. In haar ontdekkingstocht van het eiland ontdekt ze een uitgehongerde, eenzame poolbeer. Langzaam ontstaat een bijzondere vriendschap tussen April en deze poolbeer. Om de eenzaamheid van haar vriend op te lossen verzint ze een gewaagd plan.

Lezen?

Het boek is werkelijk prachtig! De schrijfster weet de relatie tussen het meisje en de poolbeer zo realistisch en intiem te omschrijven dat je hart bij de twee is. De poolbeer wordt geen persiflage, maar houdt zijn werkelijk formaat. De wisselwerking tussen deze twee is een genot om te lezen. Op de achtergrond speelt ook de gevolgen van klimaatverandering, maar deze blijven tot het einde een subtiele rol spelen. Alleen het einde doet het boek geen goed. Waar het verhaal heel verfijnd geschreven is, wordt het ineens toch wat sentimenteel. Waar de klimaatverandering een mooi element in het verhaal was, wordt het toch ineens moraliserend. Dit doet echter niets af aan de schoonheid van het verhaal tot dan toe. Met schitterende, verfijnde tekening die de lezer serieus nemen.

Voor wie?

Het is een boek voor jong en oud. Het is geschreven voor lezers vanaf 8 jaar. Deze zullen voornamelijk gegrepen worden door de relatie tussen het meisje en de ijsbeer. De oudere lezers wordt getrakteerd op alle subtiele lagen die hier doorheen verweven liggen. Het boek is niet bijzonder grappig en, buiten één scène, niet heel erg spannend. De dubbeldikke aanrader ligt er dan ook voor de lezer die houdt van dieren en mooie subtiele verhalen.

Ook leuk

Artikelen

Welk niveau leest mijn kind? En waarom dat belangrijk is.

Het leesniveau van een kind wordt twee keer per jaar gemeten op school. Scholen gebruiken dit om de leesontwikkeling te volgen en te bepalen welk leesmateriaal geschikt is. Zeker voor kinderen die lezen (nog) niet leuk vinden, is deze informatie van groot belang. Het ondersteunt de leesmotivatie op de gepaste manier. Zo kan de leerling op eigen tempo aanhaken, in plaats van verzanden in frustratie en afkeer van lezen.

Artikelen

Hoe boeken je brein veranderen.

Letters komen via onze ogen binnen. En dan? Dan zet het een ongelooflijke reeks van processen in beweging. Het verandert ook de samenstelling van onze hersenen. Zo vormt elk woord dat we lezen letterlijk ons lichaam.