Van boek tot hart: waarom verhalen onze emoties zo sterk kunnen beïnvloeden.

Deel

Leestijd: 8 minuten

De neurowetenschappelijke en psychologische basis van emotionele resonantie in verhalen

Verhalen spelen een fundamentele rol in de menselijke ervaring, niet slechts als vorm van ontspanning, maar ook als een diepgewortelde bron van informatieoverdracht en emotionele verwerking. Ze stellen ons in staat om onszelf en onze sociale wereld te begrijpen en vormen een kanaal voor het delen van kennis, normen en waarden. Onderzoek in de psychologie en neurowetenschappen biedt inzicht in waarom verhalen onze emoties kunnen beïnvloeden, hoe spiegelneuronen ons inlevingsvermogen bevorderen en waarom bepaalde verhalen ons empathisch vermogen en onze wereldperceptie veranderen. Dit artikel onderzoekt deze wetenschappelijke mechanismen en hoe ze verklaren waarom verhalen ons kunnen raken en transformeren.

Evolutionaire grondslagen van verhalen: een psychologische voorsprong

Verhalen zijn een wijdverbreid en evolutionair consistent fenomeen in menselijke culturen. Ze bieden meerwaarde door ons indirecte ervaringen te geven, een fenomeen dat psycholoog Jerome Bruner bestempelt als een ‘narratieve modus’ waarmee mensen betekenis geven aan complexe en onzekere situaties. Evolutionaire psychologen veronderstellen dat verhalen adaptief waren voor onze voorouders, aangezien ze ons voorbereidden op gevaarlijke situaties zonder de noodzaak van directe blootstelling aan risico’s. Ze fungeerden als simulaties van de werkelijkheid waarin mensen cruciale lessen leerden over gevaren, overleving en sociaal gedrag. Deze veronderstelling wordt ondersteund door neurobiologisch onderzoek, dat laat zien hoe verhalen de activiteit van gebieden in de hersenen stimuleren die betrokken zijn bij waarneming, emoties en besluitvorming. De lezer of luisteraar krijgt een beter beeld van de wereld en de mogelijkheden.

Spiegelneuronen en empathische resonantie in fictieve ervaringen

Een cruciaal mechanisme dat onze emotionele betrokkenheid bij verhalen verklaart, is het systeem van spiegelneuronen. Deze hersencellen, die actief worden bij zowel het uitvoeren van een actie als het observeren van een actie bij anderen, maken het mogelijk om andermans emoties en acties cognitief en emotioneel te simuleren. Spiegelneuronen zijn vooral actief in de motorische en premotorische cortex en worden aangestuurd door hersengebieden zoals de amygdala, die betrokken is bij het verwerken van emoties, en de insula, die zelfbewuste emoties zoals vreugde en verdriet kan genereren.

Spiegelneuronen zijn dus deeltjes in de hersenen die werken als een soort ‘spiegel’. Als je ziet dat iemand anders iets doet of voelt, zoals lachen of huilen, reageren jouw spiegelneuronen alsof jij dat ook een beetje doet of voelt. Het is alsof je hersenen doen alsof het ook jouw ervaring is. Ze helpen je dus om te voelen wat een ander voelt. Dankzij spiegelneuronen kun je bijvoorbeeld beter begrijpen waarom iemand blij, boos of verdrietig is, ook al is het jou niet zelf overkomen. Het is ook de belangrijkste basis voor onze relaties.

Wanneer we lezen over de emoties of handelingen van fictieve personages, activeren deze neuronen dezelfde hersengebieden die actief zouden zijn als we die emoties of acties zelf ervoeren. Dit mechanisme helpt ons begrijpen waarom een verhaal ons niet enkel intellectueel aanspreekt, maar ook emotioneel resoneert. Onderzoek toont aan dat wanneer mensen intensief betrokken raken bij een verhaal, dezelfde hersengebieden worden geactiveerd die bij werkelijke emoties en ervaringen betrokken zijn, zoals het limbische systeem en de prefrontale cortex. Voor onze hersenen maakt het dus niet zoveel uit of we de emoties bij een ander persoon zien of dat we er over lezen.

Identificatie en narratieve transportatie: het ondergaan van fictieve perspectieven

Psychologisch onderzoek naar narratieve transportatie geeft ons inzicht in het fenomeen van identificatie met personages. Narratieve transportatie verwijst naar het proces waarin lezers of kijkers mentaal worden ‘meegenomen’ in de wereld van het verhaal, waarbij zij zich volledig richten op de ervaringen van een personage. Keith Oatley, een vooraanstaand psycholoog en onderzoeker in fictiepsychologie, stelt dat transportatie mensen tijdelijk loskoppelt van hun eigen realiteit en hen onderdompelt in het perspectief van het verhaal. Hierdoor ervaren lezers een verhoogde staat van identificatie met het personage, wat de intensiteit van hun emotionele respons vergroot.

Dit identificatieproces heeft gevolgen voor ons empathisch vermogen. Studies suggereren dat regelmatige blootstelling aan fictie het empathisch vermogen van individuen kan vergroten doordat zij door middel van verhalen kennis en inzicht verkrijgen in de emoties, gedachten en motivaties van anderen. Deze ervaring activeert dezelfde neurale paden die bij empathische gevoelens in echte sociale interacties actief zijn, wat bijdraagt aan een betere sociale cognitie in het dagelijks leven. Door lezen leren we emoties beter kennen. Het verhoogt ons zelfinzicht en het verhoogt onze vaardigheid om contact en relaties aan te gaan.

Psychologische mechanismen achter spannende verhalen: suspense en arousal

Verhalen kunnen niet alleen empathie oproepen, maar ook een intense staat van spanning en opwinding, bekend als suspense (Engels woord voor spanning). Dit is een belangrijke factor in het emotionele effect van verhalen, omdat suspense de HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as) activeert, een systeem dat cruciaal is voor de stressreactie in het lichaam. Wanneer lezers zich in een spanningsvolle situatie bevinden binnen een verhaal, reageert de HPA-as door stresshormonen zoals cortisol en adrenaline vrij te maken. Dit stimuleert fysieke reacties zoals een verhoogde hartslag en waakzaamheid, alsof de dreiging werkelijk op de loer ligt. Voor ons lijf maakt het dus geen verschil of we onszelf in een spannende situatie begeven of dat we erover lezen. Een voordeel is dat we eruit kunnen stappen wanneer we willen. Deze veiligheid geeft ons de mogelijkheid om nog spannendere situaties op te zoeken. Een belangrijke reden dat horrorverhalen zo aantrekkelijk zijn.

Ondanks het feit dat we rationeel weten dat een verhaal fictief is, ervaren onze hersenen de spanning dus als authentiek, alsof deze echt is. Deze verhoogde arousal (Engels woord voor opwinding) verhoogt onze motivatie om door te lezen om de opluchting te ervaren die komt bij de ontknoping van het verhaal, een proces dat psychologen wel omschrijven als catharsis. Dit fenomeen biedt inzicht in de aantrekkingskracht van thrillers en spannende verhalen, waarin lezers of kijkers bewust op zoek gaan naar deze opwindende ervaring, ondanks de soms beangstigende aard ervan. Catharsis helpt ons de emoties te ervaren, om zo weer ruimte te maken voor nieuwe emoties. Denk bijvoorbeeld aan romantische verhalen en liefdesverdriet.

De invloed van verdrietige verhalen op emotionele regulatie

Verdrietige verhalen, zoals tragedies of dramatische verhalen, hebben eveneens een diep emotioneel effect en bieden inzichten in de mechanismen achter emotionele regulatie en catharsis. Dezelfde spiegelneuronen en empathische resonantie die ons in staat stellen vreugde te delen met fictieve personages, stellen ons ook in staat om hun verdriet en verlies te voelen. Studies tonen aan dat fictieve ervaringen met verlies dezelfde hersengebieden activeren als bij reële ervaringen van verlies, met name in de amygdala en de insula, wat verklaart waarom we kunnen huilen om een fictief personage.

Daarnaast stelt psychologisch onderzoek dat verdrietige verhalen kunnen bijdragen aan emotionele verwerking en zelfinzicht. Verhalen kunnen dienen als een soort emotionele oefening, waarbij lezers geconfronteerd worden met complexe emoties en leren omgaan met verlies en verdriet. Deze hypothese wordt ondersteund door onderzoek dat laat zien dat fictie lezers in staat stelt emotionele reacties te erkennen en te reguleren binnen een gecontroleerde, fictieve context. Dit proces van affectieve verwerking kan zelfs therapeutisch werken voor mensen die worstelen met eigen emotionele kwesties. Door te lezen komen de onverwerkte emoties omhoog. Hierdoor kunnen ze worden gevoeld en zo worden verwerkt.

De impact van verhalen op wereldbeeld en sociale perceptie

Narratieve verhalen hebben een aanzienlijke invloed op onze sociale percepties en wereldbeelden. Onderzoek wijst uit dat verhalen ons niet alleen tijdelijk kunnen meeslepen, maar ook blijvende veranderingen in ons denken en gedrag kunnen veroorzaken. Fictie met een sterke morele of sociale boodschap kan de houdingen en overtuigingen van lezers transformeren, vooral wanneer de verhalen onderwerpen behandelen zoals sociale rechtvaardigheid, vooroordelen of genderrollen. Dit effect wordt ook wel narratieve beïnvloeding genoemd en heeft een substantiële invloed op het verminderen van stereotype denkpatronen.

Studies uitgevoerd door literatuurpsychologen zoals Raymond Mar tonen aan dat lezers die regelmatig fictie lezen meer openstaan voor perspectieven die anders buiten hun persoonlijke ervaringswereld zouden vallen. Dit komt doordat verhalen lezers uitdagen om situaties vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken, wat bijdraagt aan een verhoogd cognitief perspectief en sociale gevoeligheid. Narratieve transportatie heeft dus niet alleen een tijdelijke emotionele impact, maar speelt ook een rol in de constructie en het verfijnen van de morele en sociale waarden van lezers. Hoe meer we lezen hoe minder bevooroordeeld we zijn. Een beetje alsof je je vriendengroep uitbreidt.

De neuro- en gedragswetenschappen geven inzicht in de complexe, diepgaande werking van verhalen op het menselijk brein en ons emotionele landschap. Het lezen van verhalen activeert neurale systemen die ons in staat stellen ons in te leven, spanningen te ervaren, verdriet te delen en nieuwe perspectieven te begrijpen. Deze mechanismen, variërend van spiegelneuronen tot de activering van de HPA-as, verklaren waarom verhalen een cruciale rol spelen in de menselijke emotionele en sociale ontwikkeling. Door de kracht van verhalen kunnen we niet alleen ons empathisch vermogen vergroten, maar ook onze overtuigingen en percepties verdiepen. Literatuur biedt daardoor niet alleen vermaak, maar functioneert als een psychologisch hulpmiddel dat helpt om onszelf en onze complexe sociale wereld beter te begrijpen. Lezen helpt ons dus de wereld meer en dieper te ervaren.

Ook leuk

Artikelen

Hoe boeken je brein veranderen.

Letters komen via onze ogen binnen. En dan? Dan zet het een ongelooflijke reeks van processen in beweging. Het verandert ook de samenstelling van onze hersenen. Zo vormt elk woord dat we lezen letterlijk ons lichaam.