Leestijd: 4 minuten
Het creëren van een gezellige leessfeer thuis is meer dan alleen een stapel boeken op tafel; het is een uitnodiging om samen met je kinderen op verhaalreis te gaan, weg te zakken in een andere wereld en echt te genieten van het moment. Hier zijn elf originele en creatieve tips om van je huis een inspirerende plek te maken waar leesplezier voorop staat, en waar kinderen hun liefde voor verhalen kunnen laten groeien.
1. Creëer een “leesavonturenhoek”
Verzamel zachte kussens, een paar dekentjes en hang sfeervolle lampjes op in een hoek van de (slaap)kamer. Voeg een minitent (je oude festivaltentje) of een paar vrolijke doeken toe om een avontuurlijke sfeer te creëren. Zo voelen kinderen zich alsof ze in een magische ruimte zijn gestapt, speciaal om verhalen te ontdekken. Spreek met je kind af dat je alleen binnenkomt op uitnodiging (bijvoorbeeld om voor te lezen). Dit geeft het kind autoriteit en autonomie in het lezen.
2. Maak een thema-gebonden boekentafel
Zet een tafeltje in de kamer en vul deze met boeken rond een bepaald thema. Denk aan griezelige verhalen voor de herfst, sneeuwavonturen voor de winter en avontuurlijke zomervakantieverhalen. Gaat je kind op een nieuwe sport of gaan jullie binnenkort naar een bepaald land op vakantie? Zet dan boeken of andere spullen op de tafel die deze beleving ondersteunen. Maak dit een gezamenlijk project van je kind, jezelf en misschien wel het hele gezin.
3. Leeslampjes en zaklampavonturen
Voor jonge kinderen is het geweldig spannend om te lezen met een zaklamp onder een deken of in een tent. Zaklampavonturen geven een heel nieuwe dimensie aan het lezen van een spannend boek, en het maakt de ervaring net iets intenser. Kruip samen met je kind onder het dekbed met een lampje en een spannend verhaal.
4. Lees samen een toneelstuk
In de bibliotheek heb je ook boeken voor theaterlezen. De verhalen zijn verdeeld in verschillende rollen. Zo kun je samen met je kind een verhaal lezen waarbij je allebei (of met z’n drieën of vieren) een ander persoon speelt. Daag elkaar uit om het personage lekker leven te maken.
5. Lees ‘met stemmen’
Gebruik verschillende stemmetjes voor de personages in het verhaal – de prinses kan een zachte, hoge stem hebben, en de draak een diepe, brommende stem. Samen met je kind kun je bedenken wat voor een soort draak, voetbalster of prins het karakter is.
6. Maak een gezellig leesritueel met een theekransje
Zet thee, warme chocolademelk of sapjes klaar en maak er een echt ‘verhaaltheekransje’ van. Lezen met iets lekkers maakt het extra gezellig en geeft kinderen iets om naar uit te kijken. Betrek hen bij de voorbereiding, zodat het hele ritueel onderdeel wordt van hun leeservaring.
7. Bezoek de ‘wereld’ van het verhaal
Maak van het lezen een echt avontuur door plekken in huis om te toveren tot de setting van het verhaal. Gaat het verhaal over een jungle? Zet wat planten neer, doe de gordijnen dicht, en zet een junglegeluidje op. Zo krijgen kinderen het gevoel dat ze daadwerkelijk de wereld van het boek binnenstappen. Dit hoeft niet veel werk te zijn. Een beetj enge muziek bij een spannend verhaal kan al een groot impact hebben.
8. Lees en kleur
Geef je kinderen kleurpotloden en kleurplaten die passen bij het verhaal, of laat ze hun eigen versie van het verhaal tekenen terwijl je voorleest. Dit helpt niet alleen om het verhaal visueel te maken, maar stimuleert ook hun creativiteit. Leuk om je kind te laten vertellen over de tekening. Aan de hand van de verwerking weet je meteen welk volgend boek je kunt kiezen.
9. Wek de hoofdpersoon tot leven met knuffels
Dit is meer wat voor jongere kinderen. Heeft het boek bijvoorbeeld een konijn als hoofdpersoon? Geef de kinderen een knuffelkonijn terwijl je leest, of laat ze hun favoriete knuffels meenemen naar de leeshoek. Ze zullen zich nog meer verbonden voelen met het verhaal.
10. Maak een ‘Lezen onder de Sterren’-Avond
Voor een speciaal moment: hang glow-in-the-dark sterren op het plafond, of zet de leeshoek in de tuin met een lampje of lantaarn, als het weer het toelaat. Lezen onder de sterrenhemel of in het donker met ‘sterren’ om je heen maakt van een boek een sprookjesachtige belevenis.
11. Een Kast vol Schatkisten
Zet een ‘boekenschatkist’ neer waarin kinderen elke week een nieuw boek kunnen vinden, of laat hen een boek kiezen zonder te weten wat het is. Het verrassingselement maakt het extra leuk om een nieuw verhaal te ontdekken, alsof ze op schattenjacht zijn.
Met deze tips maak je het lezen voor kinderen extra aantrekkelijk en creëer je een omgeving waar verhalen tot leven komen. Zo wordt lezen een speciaal moment van avontuur, rust en gezelligheid dat je kind stimuleert om vaker en met meer plezier een boek op te pakken. Of het nu gaat om een spannend avontuur, een grappig dierenverhaal of een betoverend sprookje, samen lezen wordt op deze manier een mooie herinnering die ze meenemen voor de rest van hun leven.