10 redenen waarom je kinderen voor moet lezen.

Deel

Leestijd: 3 minuten

Voorlezen is iets voor alle leeftijden. Met de stem van iemand anders wegzinken in een hele wereld. Samen met de verteller koop je een kaartje voor een gezamenlijke ontdekkingstocht. Buiten dat het heel fijn is om voorgelezen te worden, zijn er nog tal van wetenschappelijke redenen om je kinderen voor te lezen. Hier benomen we er tien.

  1. Taalontwikkeling: Voorlezen bevordert de woordenschat en taalvaardigheden van kinderen, omdat ze worden blootgesteld aan nieuwe woorden en complexe zinsconstructies. Studies tonen aan dat kinderen die worden voorgelezen, een grotere woordenschat ontwikkelen. Zelfs wanneer ze de woorden niet begrijpen dan krijgen ze (iets van) de betekenis in de context mee.
  2. Stimulering van de hersenontwikkeling: Voorlezen activeert verschillende delen van de hersenen, waaronder die voor taalverwerking, beeldvorming en verhaalbegrip, wat cruciaal is voor de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen. Voorlezen maakt je dus slimmer.
  3. Bevordering van concentratie en discipline: Voorlezen helpt kinderen hun aandachtsspanne te verlengen, omdat ze moeten luisteren en zich concentreren op het verhaal. Dit helpt ook bij de ontwikkeling van geduld en zelfdiscipline. En dat heeft niet alleen effect op lezen, maar ook op alle andere gebieden waar een kind zich in begeeft.
  4. Versterking van de voorlezer-kindband: Regelmatig voorlezen creëert een gevoel van veiligheid en verbondenheid tussen voorlezer en kind, wat cruciaal is voor emotionele ontwikkeling en hechting. Of je nu als ouder een-op-een voorleest of als leerkracht de hele klas. Voor dat moment is er een gedeelte aandacht voor het verhaal.
  5. Bevordering van empathie en emotionele intelligentie: Door verhalen te horen over verschillende personages en situaties, ontwikkelen kinderen een beter begrip van emoties en leren ze zich in anderen in te leven. En doordat ze het verhaal horen van een volwassene die het gevoel waarschijnlijk dieper kan voelen, kunnen ze mee resoneren op de impact. Een beetje als fietsen aan de hand van de volwassene.
  6. Stimulering van de verbeelding en creativiteit: Voorlezen helpt kinderen om verhalen in hun hoofd te visualiseren en bevordert hun fantasie. Dit kan bijdragen aan creatief denken en probleemoplossend vermogen. Elk nieuw verhaal verruimt wat we voor mogelijk houden.
  7. Bevordering van luistervaardigheden: Voorlezen vereist dat kinderen actief luisteren, wat hun auditieve verwerkingsvaardigheden verbetert. Dit is belangrijk voor hun communicatie en sociale interactie. Een verhaal laat zien hoe je met elkaar praat en hoe gesprekken zich kunnen ontvouwen. Zeker spannende gesprekken kunnen vanaf de veilige afstand van de lezer worden meegemaakt.
  8. Ontwikkeling van een liefde voor lezen: Door lezen leuk en een vast onderdeel van de dagelijkse routine te maken, kunnen kinderen een levenslange liefde voor boeken en leren ontwikkelen. Lezen en verhalen worden ervaren als een positieve ervaring.
  9. Bevordering van sociaal-cultureel bewustzijn: Voorlezen introduceert kinderen vaak aan verschillende culturen, tijden en plaatsen, waardoor hun wereldbeeld wordt verruimd en ze begrip krijgen voor diversiteit. Hoe denkt de ander? Wat maakt die ander allemaal mee? Wat voor gevoelens heeft hij of zij waar je niet eens aan gedacht hebt?
  10. Voorbereiding op academisch succes: Uit onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig worden voorgelezen, beter presteren op school. Het legt de basis voor latere lees- en schrijfvaardigheid, wat van invloed is op het algehele leervermogen. Dit is de uitkomst van een aantal van bovenstaande, individuele, impacten die voorlezen heeft.

Voorlezen is dus niet alleen maar leuk. Voorlezen is ook goed voor de taalontwikkeling, en de cognitieve, emotionele en sociale groei van een kind. Als je je kind het beste gunt dan lees je voor.

Ook leuk

Artikelen

Leesangst: wanneer lezen stress geeft

Wanneer leesweerstand gepaard gaat met angst of stress dan kan er sprake zijn van leesangst. Dit artikel onderzoekt leesangst en biedt mogelijke interventies.

Artikelen

De biochemie van het boek: hoe lezen onze gelukshormonen activeert

Veel mensen beschrijven lezen als een ervaring die hen geluk, rust en een gevoel van voldoening brengt. Dit effect is niet alleen psychologisch; het lezen van een boek beïnvloedt de biochemie van de hersenen. De vier belangrijkste ‘gelukshormonen’ – dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine – spelen hierbij een grote rol.