Leestijd: 3 minuten
Voor sommige lezers is lezen hard werken, zeker wanneer het niet vanzelf komt. Voor andere is het een manier om te ontspannen en helemaal op te gaan in andere werelden. Waarom ervaren sommige mensen een veel diepere vorm van leesplezier dan anderen? En kun je dat trainen? Het korte antwoord is: jazeker! Met behulp van de theorie van Flow liggen we dat uit in dit artikel.
Wat is flow ook alweer?
Flow is een theorie uit de jaren van ’70 van de Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Hij beschreef het als een toestand van volledig opgaan in een activiteit, waarbij tijd lijkt te verdwijnen en men volledig gefocust is op het moment. In deze toestand voelen mensen zich energiek, creatief en intrinsiek gemotiveerd. Flow kan optreden bij uiteenlopende activiteiten zoals sporten, muziek maken en ook bij lezen.
De ervaring van flow gaat verder dan gewoon geconcentreerd zijn. Het is een diepere staat waarin de activiteit moeiteloos lijkt te verlopen. Wanneer lezers in een flow-toestand verkeren, verliezen ze het besef van tijd, en kan de ervaring van lezen veranderen in een intense, bijna meditatieve bezigheid.
Hoe hangt flow samen met leesplezier?
Flow speelt een cruciale rol in het ervaren van leesplezier. Wanneer lezers in een flow-toestand belanden, worden ze volledig ondergedompeld in het verhaal. De omgeving vervaagt, en de lezer ervaart een diepe verbinding met de tekst. Dit gevoel van totale onderdompeling zorgt ervoor dat lezen een bevredigende en plezierige activiteit wordt.
Er zijn enkele belangrijke sleutels die bepalen of iemand flow ervaart tijdens het lezen:
- Uitdaging en vaardigheid: Flow ontstaat wanneer er een balans is tussen de uitdaging van de activiteit en het niveau van de vaardigheid van de lezer. Als een boek te moeilijk is, kan het frustrerend zijn en raakt de lezer zijn interesse kwijt. Als het te gemakkelijk is, wordt het saai. Een boek dat precies past bij de vaardigheden en interesses van de lezer vergroot de kans op het ervaren van flow. Uitdaging kan gaan over taalgebruik, maar ook over het ervaren van diepere gevoelens, grotere spanning en onbekende werelden.
- Duidelijke doelen en feedback: Voor lezers betekent dit dat ze een duidelijk gevoel van richting moeten hebben in het verhaal en snel feedback krijgen op hun begrip van het plot en de karakters. Dit kan door spanning in het verhaal of door plotwendingen die de lezer op het puntje van zijn stoel houden. De ervaren lezer wil het misschien nog wel even uithouden wanneer het boek een wat laag tempo heeft, de aarzelende lezer heeft vaak meer piekervaringen nodig.
- Concentratie en focus: Flow kan alleen optreden wanneer de lezer zijn volledige aandacht op de activiteit kan richten. Lezen vereist concentratie, en afleiding kan deze flow-toestand gemakkelijk doorbreken. Een rustige omgeving en een boeiende tekst helpen om die focus te behouden.
Hoe vergroot ik mijn leesplezier?
Er zijn manieren om je leeservaring te verbeteren en de kans te vergroten om flow te ervaren:
- Kies het juiste boek: Lezers moeten boeken kiezen die hen aanspreken en die hun vaardigheden uitdagen zonder overweldigend te zijn. Genres en thema’s die persoonlijke interesse wekken, kunnen helpen om sneller in een flow-toestand te raken.
- Creëer een rustige leesomgeving: Een plek zonder afleiding, zoals een rustige kamer of een leeshoek, helpt lezers om volledig op te gaan in het verhaal.
- Lees met regelmaat: Hoe vaker je leest, hoe groter de kans dat je in een flow raakt. Net als bij andere activiteiten vergroot oefening je vaardigheden en daarmee de kans op flow.
Dus…
kies de juiste boeken, creëer een gunstige leesomgeving en lees regelmatig. Op deze manier wordt de kans vergroot om in een flow-toestand te komen en zo het plezier in lezen te maximaliseren.
Lees ook:
- 5 belangrijke redenen waarom mijn leerlingen niet in leesconcentratie komen?
- 5 belangrijke redenen waarom mijn kind thuis niet in leesconcentratie komt?