Leestijd: 3 minuten
Waar gaat het boek over?
Ik kan nog steeds niet vliegen van Anna Woltz speelt zich af in de zomer van 1945, vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal volgt de dertienjarige Luuk en de twaalfjarige Ida, twee kinderen die, samen met veel andere kinderen, voor zes maanden naar Denemarken worden gestuurd om aan te sterken. Het verhaal wordt afwisselend door Luuk en Ida verteld. Op weg naar Denemarken wordt al duidelijk dat beide kinderen de sporen van de oorlog met zich meedragen. Ze komen terecht bij een boerengezin op het platteland. De leden van dit gezin zijn karaktervol, maar zonder veel trauma de oorlog doorgekomen. De veiligheid van dit gezin en de overvloed aan eten maken dat Luuk en Ida langzaam de oorlog en de verstoorde relatie met de eigen ouders helen.
Lezen?
Het boek behandelt veel thema’s: de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, de rol van jongens en meisjes in die tijd, opgroeien in een onbekende omgeving, de ouder-kindrelatie, de kracht van familie en de eerste verliefdheid. Anna Woltz zet de personages realistisch en invoelend neer. Ida en Luuk zijn kinderen die volwassen ervaringen hebben meegemaakt, en dat maakt hen complexe, gelaagde personages. De heen-en-weerbeweging die ze maken tussen de ontluikende volwassenheid en kind-zijn brengt sympathie. Hun interacties zijn niet altijd gemakkelijk of harmonieus, maar juist dat maakt hun relatie zo geloofwaardig. Woltz slaagt erin om de kwetsbaarheid, boosheid en angst van de kinderen tastbaar te maken, wat zorgt voor een sterke emotionele impact op de lezer.
De verschrikkingen van de oorlog worden niet gedetailleerd beschreven, maar zijn wel voelbaar door de emoties van de personages. Zonder achtergrondinformatie over de Tweede Wereldoorlog loopt de lezer waarschijnlijk een belangrijke verhaallijn mis. Het boek kan dan wel weer heel goed gelezen worden in het thema van de Tweede Wereldoorlog.
Interessant is dat Woltz drie jaar later met De spin en de sleutel een soortgelijke thematiek verkent. Ook daar speelt de intense dynamiek tussen een jongen en een meisje een hoofdrol, evenals de symboliek van het paard en het natuurgeweld van stormachtige weersomstandigheden. Het voelt bijna alsof Ik kan nog steeds niet vliegen de generale repetitie is geweest voor De spin en de sleutel, dat in 2023 de Zilveren Griffel won. In dit eerste boek laat Woltz al zien dat ze een meesterlijke verteller is, maar in De spin en de sleutel perfectioneert ze haar kunst nog verder. Dit doet niet af in de hoge kwaliteit en prachtige vertelling van dit unieke verhaal.
Voor wie is dit boek geschikt?
Dit verhaal is ideaal voor lezers vanaf 10 jaar, maar ook volwassenen zullen ervan genieten. Het boek zit vol emotie, spanning, inzicht in de gevolgen van de oorlog, en een vleugje romantiek. Voor jonge lezers kan enige kennis van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke laag toevoegen, waardoor de impact van het verhaal alleen maar groter wordt. Met haar scherpe pen en warme, authentieke vertelstijl heeft Anna Woltz opnieuw bewezen een van de sterkste stemmen in de jeugdliteratuur te zijn – niet voor niets sleepte ze al meerdere Griffels in de wacht.