Luna

Deel

Leestijd: 3 minuten

Waar gaat het boek over?

Luna is het vervolg op Gozert en duikt dieper in het leven van Luna, het meisje dat Ties ontmoette in de instelling Huize Hoopvol. Luna is anders dan de meeste kinderen. Ze hoort stemmen die andere niet horen en wordt daardoor als ‘gek’ bestempeld. Zo niet bij de familie van Ties, waar ze elk weekend mag logeren. Hier wordt ze, eindelijk, niet veroordeeld en kan ze zichzelf zijn. Ze is ook de enige die, samen met Ties, Gozert kan horen (en dus onderdeel wordt van de kleurrijke avonturen). Haar moeder is echter jaloers op hoe fijn ze het heeft bij de familie van Ties en beslist dat ze Luna zelf wil proberen te helpen. Dit doet ze door samen met haar in een stacaravan te gaan zitten. Gelukkig heeft ze Gozert die haar steunt. Het kost tijd en de nodige conflicten voor Luna en haar moeder om een gezonde relatie te krijgen. En dan zijn er ook nog haar dominante vader en vervelende oudere zus. Dankzij een ander gezin op de camping, Gozert, Ties en haar zussen Nora en Eva leert Luna gaandeweg meer over zichzelf en over wat het betekent om anders te zijn.

Lezen?

Luna is een prachtig vervolg op Gozert en biedt een intiem, ontroerend portret van een kind dat zich staande probeert te houden met haar eigen identiteit in een vaak onbegripvolle wereld. Pieter Koolwijk weet op een invoelbare manier te schrijven over anders zijn en de emotionele reis die Luna doormaakt. Het verhaal is meeslepend en diepgaand, maar behoudt ook de luchtigheid en humor die Koolwijk eigen is. Waar Ties in Gozert centraal stond, krijgt Luna hier de ruimte om haar eigen verhaal te vertellen. Dit maakt het boek niet alleen een vervolg, maar een verdieping: het is niet zomaar een kinderboek over vriendschap en fantasie, maar een verhaal over acceptatie, doorzettingsvermogen en zelfontdekking. Het onderzoekt de complexe banden van familie en vrienden en hoe deze ons vormen.

De beschrijvingen van Luna’s relatie met haar moeder vormt een belangrijk onderdeel in het boek. Haar moeder houdt van haar, maar begrijpt haar wereld niet volledig, wat leidt tot een dynamiek die zowel pijnlijk als realistisch is neergezet. Koolwijk slaagt erin de lezer te laten voelen hoe belangrijk het is dat kinderen de ruimte krijgen om zichzelf te zijn.

Koolwijks taalgebruik is eenvoudig maar krachtig, wat het boek toegankelijk maakt zonder de diepere lagen te verliezen. Door de ogen van Luna nodigt het verhaal de lezer uit om anders te kijken naar mensen die buiten de norm vallen. Luna roept op tot empathie en begrip, en weet tegelijkertijd licht en hoopvol te blijven, wat bijzonder goed werkt voor het thema van het boek.

Een klein kritiekpunt zou kunnen zijn dat de plot in het begin wat traag op gang komt. Zeker wanneer je het vergelijkt het bombastische begin van de voorganger Gozert. Voor jongere lezers kan dit af en toe het tempo uit het verhaal halen. Toch draagt deze langzame opbouw bij aan het intieme en gevoelige karakter van het boek, en het is juist deze aandacht voor detail die de band tussen lezer en Luna versterkt.

Voor wie?

Luna is een hartverwarmend en bijzonder verhaal voor lezers vanaf 9 jaar, dat zowel kinderen als volwassenen aanspoort om verder te kijken dan het oppervlakte en om de kracht van authenticiteit te omarmen. Het is een boek vol herkenbare gevoelens en avontuurlijke fantasie dat laat zien dat anders zijn ook mooi kan zijn. Dit verhaal verdient zijn plek naast Gozert als een waardevolle bijdrage aan de jeugdliteratuur en is een absolute aanrader voor wie op zoek is naar een ontroerend, inzichtgevend en hoopvol verhaal.

Ook leuk

Artikelen

Bibliotherapie: wat is het en hoe kan het leerlingen helpen?

Bibliotherapie, het gebruik van boeken als therapeutisch middel, heeft de potentie om kinderen te helpen hun gevoelens te begrijpen, sociale vaardigheden te ontwikkelen en een levenslange liefde voor lezen te cultiveren. Dit artikel belicht de voordelen van bibliotherapie voor basisschoolleerlingen en hoe het kan bijdragen aan hun leesplezier.