ouder.

Artikelen

Artikelen

Van negatieve naar positieve leesspiraal

Wanneer het lezen over langere tijd als een uitdaging wordt ervaren, bestaat het risico dat dit als steeds negatiever wordt beschouwd. Hoe kunnen wij als volwassenen deze situatie ombuigen naar een positieve spiraal als het gaat om lezen?

Artikelen

Leesangst: wanneer lezen stress geeft

Wanneer leesweerstand gepaard gaat met angst of stress dan kan er sprake zijn van leesangst. Dit artikel onderzoekt leesangst en biedt mogelijke interventies.

Artikelen

Het effect van leesplezier op andere schoolvakken

Het vergroten van leesplezier heeft niet alleen effect op spelling en taal. Het heeft een breed scala aan voordelen, bijvoorbeeld het verbeteren van prestaties op andere schoolvakken. Hoe dat in elkaar zit? Dat lees je in dit artikel.

Artikelen

Bibliotherapie: wat is het en hoe kan het leerlingen helpen?

Bibliotherapie, het gebruik van boeken als therapeutisch middel, heeft de potentie om kinderen te helpen hun gevoelens te begrijpen, sociale vaardigheden te ontwikkelen en een levenslange liefde voor lezen te cultiveren. Dit artikel belicht de voordelen van bibliotherapie voor basisschoolleerlingen en hoe het kan bijdragen aan hun leesplezier.

Artikelen

Digitaal versus fysiek lezen

E-books, tablets en smartphones hebben het lezen toegankelijker gemaakt, maar ze hebben ook vragen opgeworpen over de impact van digitale versus fysieke leesvormen op leesplezier en begrip. Dit artikel verkent hoe deze twee verschillende media invloed hebben op onze leeservaringen en wat dit betekent voor lezers van alle leeftijden.

Leesboeken

Boeken

De regels van Floor

Floor verzint bij alles wat ze meemaakt een (grappige) regel. Dit blijmakende boek van Marjon Hoffman vertelt in korte hoofdstukken wat het eigenzinnige meisje Floor allemaal beleeft. Het begin van een hele reeks Floor-boeken.

Boeken

Koning van Katoren

Een klassiek boek uit 1971, geschreven als een sprookje, met een held en zeven uitdagingen, in een wereld buiten tijd en plaats. Heeft zo’n boek nog steeds een plaats tussen de hedendaagse kinderliteratuur?

Boeken

Ik kan nog steeds niet vliegen

Meesterverteller Anna Woltz vertelt het verhaal van de dertienjarige Luuk en de twaalfjarige Ida die na het einde van de Tweede Wereldoorlog samen met een heel aantal kinderen naar Denemarken gaan om aan te sterken. Onder de vleugels van stabiel boerengezin verwerken ze de wonden van de oorlog en groeien op tot jonge volwassenen.

Boeken

Leven van een loser

Deze serie van Jeff Kinney volgt Bram, een middelbare scholier die zichzelf als volmaakt ervaart. Realiteit is echter dat hij voornamelijk heel onhandig is. Het taalgebruik, de humor, de combinatie tussen tekst en doodles en de situaties in de schoolbanken maken het een populair serie voor jonge lezers.

Boeken

De zomer die alles was

Het boek gaat over de vriendschap tussen Puca en Rover. Het karakter van deze twee en het geheim van Rover trekken de lezer het boek in. Grote thema’s als de betekenis van tijd, ziekte, leven en dood komen voorbij in dit boek.

Boekpromotie

De laatste beer

Hannah Gold

vanaf 10 jaar

Tintelvlinders en pantoffelhelden

Verschillende dichters

vanaf 6 jaar

Wie achter deze deur verdwaalt

Rindert Kromhout & Tonke Dragt

vanaf 8 jaar

Coco kan het!

Loes Riphagen

vanaf 3 jaar

Dummie de mummie

en de gouden scarabee

Tosca Menten

vanaf 9 jaar

Mees Kees

Een pittig klasje

Mirjam Oldenhave

vanaf 8 jaar

Vuurtorenbeer

Mathilde Stein &

Piet Grober

vanaf 6 jaar

Misjka

Edward van de Vendel &

Anoush Elman

vanaf 8 jaar

Films die nergens draaien

Yorick Goldewijk

vanaf 10 jaar

Mot en de metaalvissers

Sanne Rooseboom

vanaf 10 jaar

Ghost

Jason Reynolds

vanaf 10 jaar

De scootmobiele eenheid

Mirjam Oldenhave

vanaf 6 jaar