De rijke leesomgeving: 8 belangrijke vragen die elke school moet stellen.

Deel

Leestijd: 1 minuut

Er zijn weinig scholen die een rijke leesomgeving niet op de agenda hebben staan. Welke vragen kun je jezelf als school stellen om deze naar het volgende niveau te brengen?

  1. Modeling: Zien de leerlingen dagelijks lezende leerkrachten? Zien de leerlingen leerkrachten die enthousiast zijn over boeken?
  2. Visie: Elke school heeft een beleid rond lezen. Heb je echter ook een visie? Hoe wil je dat leerlingen zich over lezen voelen als ze de school verlaten?
  3. Verantwoordelijkheid: Wie is of zijn er verantwoordelijk voor het leesbeleid en de leesvisie? Is dat de directie? Het team? Een leescoördinator? Hebben de leerlingen ook inspraak?
  4. Ouders: Zijn de ouders op de hoogte van de visie? Zijn ze betrokken bij het opstellen? En bij de uitvoering?
  5. Delen: Zijn er mogelijkheden om leeservaring te delen? Bijvoorbeeld mondeling in de klas of op een prikbord.
  6. Diversiteit: Zijn er boeken met personages met uiteenlopende seksuele voorkeuren, beperkingen, verschillende gezinssamenstellingen, culturele achtergronden? En hoe is deze vraag verwerkt in de visie en het beleid?
  7. Aanbod: Hoeveel wisseling is er in de boeken in de klas? En hoe netjes staat de kast erbij? Zou je zelf zin krijgen om een boek uit te zoeken?
  8. Meten is weten: Worden er periodiek vragen gesteld over de leesmotivatie en de mogelijke verbeteringen? En aan wie? Aan de leerkrachten? Ook aan de leerlingen? En zo niet, op welke informatie stuurt de school dan?

De rijke leesomgeving verder doorlichten. Maak gebruik van de observatielijst hieronder:

Ook leuk

Artikelen

Digitaal versus fysiek lezen

E-books, tablets en smartphones hebben het lezen toegankelijker gemaakt, maar ze hebben ook vragen opgeworpen over de impact van digitale versus fysieke leesvormen op leesplezier en begrip. Dit artikel verkent hoe deze twee verschillende media invloed hebben op onze leeservaringen en wat dit betekent voor lezers van alle leeftijden.

Artikelen

Helemaal opgaan in een boek! Hoe doe je dat?

Waarom kunnen sommige mensen de wereld vergeten als ze in een boek zitten en is het voor andere een strijd om er eentje uit te lezen? Ontdek de 3 sleutels die helpen.